Sandaalit paratiisirannalla

Photoshop ja tekoäly – Näin kuva valehtelee

On olemassa vanha sanonta: “Uskon vasta, kun itse näen”. Tai “Valokuva ei valehtele”. Nyt, kun tekoäly on tullut mukaan kuvien ja videoiden käsittelyyn, kumpikin sanonta muuttuu vähintäänkin kyseenalaiseksi. Nykyään ei enää kannata (välttämättä) uskoa, vaikka omin silmin näkisikin. Ja kuvat toden totta nykyään valehtelevat.

Kuvien ja videoiden muokkaus on toki ollut arkipäivää jo pitkään. Tekoälyn myötä kuvien muokkauksessa ja manipuloinnissa siirrytään aivan eri tasolle – ja se on entistäkin helpompaa.

Olen itse käyttänyt ammattilaisen kuvankäsittelyohjelmaa, Photoshopia, työssäni jo parikymmentä vuotta. En kuitenkaan ole graafikko, joten en hallitse kaikkia tämän lukemattomia mahdollisuuksia sisältävän ohjelmiston nokkelimpia niksejä.

Vaikka kuvien ja videoiden muokkaaminen on ollut arkipäivää jo pitkään, tekoälyn myötä siinä siirrytään aivan uudelle tasolle.

Jos olen halunnut poistaa valokuvasta jonkin elementin, on se vaatinut tuntien ajan yksittäisten pikselien hinkuttamista eli poistoa, lisäämistä ja värien säätöä sekä kloonaavaa leimasinta. Saati jos olen halunnut lisätä kuvaan jotain, mitä siinä ei aiemmin ollut niin, että lopputulos on uskottava. Se vasta haastavaan onkin. Nyt kaikki on toisin – hyvässä ja pahassa.

Otetaan simppeli esimerkki. Katso tämän artikkelin pääkuvaa. Näet kahdet rantasandaalit Atlantin rannalla. Kuva on itse ottamani ja aito. Mutta ei ole kauaa!

  1. Avaan kuvan Photoshopissa. Päätän tehdä kuvasta vaakamallisen. Valitsen siis ylävalikosta Kuva -> Piirtoalueen koko.
  2. Kuvan korkeus on 1000 pikseliä ja leveys 750 pikseliä. En lisää korkeutta, mutta muutan piirtoalueen leveydeksi 2000 pikseliä.
Piirtoalueen muokkaus Photoshopissa.


3. Edellisen kohdan muutoksen jälkeen kuva-alue näyttää tältä.

Piirtoalue muuttuu suuremmaksi Photoshopissa.


4. Seuraavaksi on aika lisätä kuvaan jotain, mitä siinä ei aiemmin ollut, eli lisää ranta-aluetta. Valitsen valkoisen osan suorakulmaisella valintatyökalulla. Alueen ympärille tulee katkoviivat ja valkoisen alueen alapuolelle ilmestyy valikko, jossa lukee Generatiivinen täyttö.

Generatiivinen täyttö Photoshopissa, alueen valinta.


5. Valitsen Generatiivinen täyttö -> Luo. Ja simsalabim – tekoäly luo kuvaan uuden pätkän rantakaistaletta. Kuka uskoisi, ettei kuva alun perin näyttänyt juuri tältä kuin alla?

Generatiivinen täyttö luo Photoshopiin rantakaistaleen.


6. Eikä tässä vielä kaikki! Haluan luoda rannalle palmun. Valitsen palmun kokoisen alueen kuvan oikeasta reunasta. Sen jälkeen valitsen taas kuvan alla olevasta valikosta painikkeen Generatiivinen täyttö. Kirjoitan avautuvaan ruutuun sanan “Palmuja” ja valitsen sitten Luo.

Generatiivinen täyttö luo rannalle palmun.


7. Tekoäly luo lennosta valitsemaani kohtaan kolme kappaletta erinäköisiä palmuja varjoineen kaikkineen. Voin selailla eri palmuvaihtoehtoja nuolinäppäimillä ja valita niistä mielestäni kuvaan sopivimman – tai kokeilla uudelleen.

Näyttää edelleen uskottavalta, vaikka tällaista alla näkyvää valokuvaa ei ole koskaan oikeasti otettu.

Tässä tapauksessa, jos tarkkoja ollaan, tekoäly kehitteli vain yhden palmun, vaikka käytin monikkoa “palmuja”. En tiedä, johtuuko tämä suomen kielestä, joka edelleen tuottaa jenkkiohjelmistoille toisinaan haasteita. Kannattaa siis kokeilla antaa sanoja myös englanniksi.

Simsalabim – rannalle ilmestyy palmu.


8. Mitäs vielä? Rannalla täytyy tietysti olla rantapyyhe. Niinpä rajaan hiekalla taas neliönmallisen alueen, valitsen kuvan alta painikkeen Generatiivinen täyttö, kirjoitan ruutuun pyyhe ja Luo.

Rantapyyhe rannalle generatiivisen täytön avulla.


9. Ja sitten tarvitaan tottakai eksoottiset drinkit hiekalle, huvijahti merelle, uimarengas, rantasandaalien omistajat kahlaamaan meressä…. Lopputulema näyttää tältä kuin alla.


Kuva ei välttämättä harjaantuneemmille silmille näytä kovinkaan uskottavalta, mutta nopealla vilaisulla monikaan tuskin kyseenalaistaisi sitä, etteikö kuva olisi aito. Photoshopin Suodin-valikon alta löytyvällä Neural Filters -toiminnolla tätä kuvaa voisi parannella entistä uskottavammaksi.

Älä usko kaikkea, mitä näet!

Pääpointtina tällä artikkelilla on siis se, että ei todellakaan kannata enää uskoa kaikkea, mitä näkee.

Tekoäly tunkee nykyään joka tuutista ja sen toiminta-alue tulee vain laajenemaan. Vaikka tekoälyn mukaan änkeminen monissa asioissa ahdistaa, jokainen ei-graafikko pikselinviilaaja osaa arvostaa tässä artikkelissa esiteltyä toiminnallisuutta, joka säästää monen monta työtuntia niin Photoshopin parissa kuin kuvapankkien selailussakin.

Vastaa