Kuoleman kestämätön kulurakenne

Kuolemisen kalleus on asia, josta ei juuri puhuta. Kehtaako siitä edes puhua? Onhan hienovaraisempaa ja tahdikkaampaa olla hiljaa kuolemaan liittyvän bisneksen ja byrokratian rattaisiin valuvien eurojen ja ajan määrästä, koska se ei ole mitään läheisen menettämisen aiheuttaman surun rinnalla.

Asia on toki näin, mutta omaan kuolemaan edes jollain tasolla valmistautuminen helpottaa huomattavasti läheisten elämää sitten, kun olet poissa. Ellei valmistautuminen taloudellisesti ole mahdollista, edes kuolemaan liittyvät toiveet olisi hyvä olla omaisilla tiedossa.

Sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Todennäköisesti jokainen, joka on joutunut vastaamaan läheisensä kuolemaan liittyvistä kustannuksista ja hoitamaan siihen liittyvää byrokratiaa, voisi jatkaa tuota sanontaa: “… ja kuollaksesi Suomessa todellakin tarvitset lottovoiton”.

Lottoarvonta

On lottovoitto syntyä Suomeen, mutta Suomessa kuoleminenkin vaatii lottovoittoa.

Kuolemaan liittyviin kuluihin on helppo lätkäistä mikä tahansa hintalappu – se kun on syntymän lisäksi ainoa asia tässä elämässä, joka tulee jokaiselle eteen. Ylen toimittaja Pirjo Peltoniemi kirjoittaa erinomaisessa aiheeseen liittyvässä “Kallis kuolema” -kolumnissaan: “Halvalla ei hautaan pääse kukaan” ja on siinä valitettavan oikeassa. Halvimmassakaan tapauksessa hautajaiskulut tuskin alittavat 5000 euroa. Yläraja lienee pilvissä.

Kun läheinen kuolee

Kun tieto läheisen menehtymisestä tulee, karuselli alkaa samantien pyöriä vinhaa vauhtia. Yleensä jo samana päivänä omaiset joutuvat päättämään, vaativatko vainajalle ruumiinavausta tehtäväksi vai ei. Ellei, lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen ja hautausluvan.

Shokkitilassa on alettava toimimaan: käynti hautaustoimistossa ja virkatodistusten tilaus on hoidettava heti.

Sen jälkeen pyöritys vain kiihtyy. Koska hautajaiset järjestetään yleensä 2–3 viikon kuluttua kuolemasta, läheisen kuoleman aiheuttaneessa shokkivaiheessa on alettava toimimaan. Hautaustoimistoon täytyy suunnata heti. Kuolinilmoitus lehteen on tehtävä heti, samoin vainajan virkatodistusten tilaaminen seurakunnasta ja/tai Digi-ja väestötietovirastosta.

Virkatodistusten ja sukuselvitysten ymmärtäminen ja tilaaminen ei ole ihan helppoa ensikertalaiselle, etenkin jos vainaja on kuulunut seurakuntaan vain osan elämästään. Silloin pelkkä seurakunnasta saatava virkatodistus ei riitä, vaan täytyy tilata lisäksi sukuselvitys Digi- ja väestötietovirastosta. Tiedot vainajan elämisestä ja olemisesta tarvitaan ilman aukkoja todistuksiin siitä lähtien, kun hän on täyttänyt 15 vuotta.

Virkatodistusuudistus helpottaa omaisten työtä, mutta viivästyttää prosessia.

Virkatodistusuudistus, joka helpottaa oleellisesti omaisten työlistaa, on kuitenkin aiheuttanut todistusten toimittamiseen viivästyksiä. Siksi ne on syytä tilata viipymättä. Toimituksessa kestää viikkoja eikä viivyttelyyn ole aikaa. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden sisällä kuolemasta, eikä perunkirjoitusta voi tehdä ilman virkatodistuksia – eikä muutamaa muuta, paperia, todistusta ja kuittia.

Kun sinä juokset, siinä sivussa kalmabisnes- ja byrokratia haukkaavat vuoronperään rahapussistasi. Kaikki edellä mainittu on maksullista.

Hautajaisia järjestäessä omaisen mielessä risteilevät ainakin nämä kysymykset:

🔸 Minne läheiseni halusi tulla haudatuksi?
🔸 Halusiko hän arkku- vai uurnahautauksen?
🔸 Oliko hänellä erityistoiveita hautajaisiin liittyen (arkku, koristelut, musiikki, vieraat)?
🔸 Halusiko hän muistotilaisuuden hautajaisten jälkeen?
🔸 Mitä tämä kaikki maksaa?

Jos sinulla on omalta osaltasi vastaukset edellä oleviin kysymyksiin ja ne ovat vain sinun tiedossasi, tämä tieto on syytä jakaa läheisille tai kirjata ylös paikkaan, josta muutkin voivat sen löytää.

Jos olet niin onnekkaassa asemassa, että voit vielä saada henkivakuutuksen – ota henkivakuutus, vaikka pienikin. Hautajaisiin liittyy paljon kuluja ja se, ettei niistä kaikista tarvitse huolehtia, auttaa läheisiäsi.

Muistilista vainajan omaiselle

🔴 = Budjetoi tähän.
🟢 = Ei vaadi budjetointia, mutta esimerkiksi puhelinkuluja voi syntyä.

🔴 Ota yhteyttä hautaustoimistoon ja sovi hautajaisista: mitä palveluja tilaat, arkku, arkkuvaatetus, hautajaiskoristelut, muistokimput, haudankaivuu, vainajan hautaus ja kuljetus – mitä, missä, milloin, mistä ja minne.

🔴 Tilaa virkatodistukset.

🔴 Laita kuolinilmoitus lehteen (jos vainaja oli pohjalainen, tee se kahdesti.)

🔴 Pyydä tarjoukset hautajaisten jälkeisestä muistotilaisuudesta, jos sellainen järjestetään.

🟢 Ilmoita kuolemasta tarvittaville tahoille, esimerkiksi vainajan työpaikalle. Virallisiin instansseihin tieto kuolemasta välittyy väestörekisterijärjestelmästä, tosin viiveellä.

🟢 Katkaise vainajan sopimukset ja tilaukset: lehtitilaukset, laajakaistayhteys, puhelinliittymä, mahdolliset kanavapaketit. Kaikki liittymät ja palvelut, mitä ja missä niitä on, selviää valitettavasti usein vain postilaatikkoon pikkuhiljaa tipahtelevien laskujen myötä. Tällöin laskuja voi joutua maksamaan myös niiltä kuukausilta, kun kukaan ei enää ole ollut palvelua käyttämässä.

🟢 Kun saat pääsyn vainajan pankkitilille, katkaise e-laskusopimukset ja automaattiset suoraveloitukset. Huom! Tässäkin saattaa tulla yllätyksiä: vaikka e-laskutus katkaistaan, kaikilta laskuttajilta se ei välttämättä katkea heti ja näin laskut päätyvät bittiavaruuteen ja lopulta tietämättäsi perintään.

🟢 Lopeta vainajan tilit ja vakuutukset.

🔴 Valitkaa kuolinpesän hoitaja. Pyydä postia ohjaamaan vainajan posti, kuten laskut, kuolinpesän hoitajalle.

🔴 Pyydä tarjoukset perunkirjoituksesta, ellet pyytänyt hautaustoimistoa hoitamaan perunkirjoituksen järjestämistä. Perunkirjoitusta varten tarvitset virkatodistusten lisäksi erinäisen kasan kuitteja, papereita ja todistuksia – pyydä perunkirjoittajalta ohjeet.

🔴 Pyydä tarjous hautakivestä. Jos vainaja lasketaan sukuhautaan, pyydä kiviveistämöstä tarjous uuden nimen kaiverruksesta olemassa olevaan kiveen. Sovi, milloin kivi haetaan kaiverrettavaksi ja milloin se palautetaan. Sen jälkeen voit käydä istuttamassa hautakukat.

🔴 Sovi seurakunnan kanssa haudan hoitamisesta.

🔴 Tyhjää vainajan asunto. Irtisano vuokrasopimus tai laita asunto myyntiin. Kuluja saattaa syntyä asunnon tyhjäyksestä, siivouksesta ja välittäjän palkkioista.

🟢 Viiimeisenä ja kenties myös vähäisimpänä: pyydä siirtämään vainajan sometilit muistotilaan. Esimerkiksi Facebook-tilin osalta ohje muistotilaan siirtämisestä löytyy täältä.

Hautajaisten jälkeen

Kun kuolemaan ja hautajaisiin liittyvistä tekemisistä ja kuluista on selvitty, saattaa olla, että taloudellisessa tunnelissa häämöttää valoa. On kenties vihdoin aikaa surutyölle.

Tai sitten ei. Moni ikääntyvä asuu yksin vanhassa talossa. Saattaa siis olla, että sinulla on vielä käsissäsi vainajan kenties huonokuntoinenkin talo, jonka kulut eivät pääty kuolemaan. Laskut asuntolainasta, kiinteistöverosta, öljylämmityksestä, sähköstä ja vakuutuksesta tipahtelevat postilaatikkoosi. Talossa on myös käytävä säännöllisesti tarkistamassa, että kaikki on kunnossa.

Kulut eivät välttämättä pääty edes kuolemaan.

Kuntotarkastuksen voi joutua teettämään ennen talon myyntiin laittamista. Välittäjä ottaa toteutuneesta myynnistä oman siivunsa.

Jos postilaatikkoosi tipahtaa vielä vainajan luottokorttilasku, senkään hoitaminen ei mene ihan sujuvasti. Tai menee, jos suostut maksamaan laskun. Jos maksaminen ei ole mahdollista, luoton myöntäjä kehottaa, että laskun tulisi antaa mennä perintään. Sen jälkeen luottolaskun hoitamisesta voi sopia perintätoimiston kanssa niin, että lasku maksetaan sitten, kun kuolinpesällä on siihen varaa.

KuolINsuunnitelma

Oma kuolema puheenaiheena ei toden totta ole helppo. Omaan kuolemaan liittyvät toiveet ja järjestelyt eivät ole asioita, jotka otettaisiin puheeksi kahvipöydässä tai kotisohvalla kesken leffaillan. Vielä harvempi varmasti miettii, että kun kuolen, kuka sen maksaa.

Kun kuolen, kuka sen maksaa?

Kuolemaan liittyvistä asioista olisi kuitenkin syytä puhua tai jos se on ylivoimaisen vaikeaa, kirjata ne omaisille ylös, säilyttää kotona helposti löydettävässä paikassa tai kirjata toiveet esimerkiksi Kanta.fi:hin, omien tietojen hoitotahto-osioon.

Lisäksi, monet arkipäivän asiat hoidetaan nykyään salasanojen, PIN-koodien ja kännykän kautta. Elinaikana ne onkin syytä olla vain ihmisen itsensä tiedossa, mutta vainajan omaiselle ne tuottavat melkoisen määrän salapoliisityötä. On tietysti tietoturvariski pitää näistä salaisista numeroista listaa koneella, kännykässä tai paperilla, mutta lista olisi kuitenkin hyvä olla olemassa ainakin siltä osin, kuin se on omaisille välttämätöntä asioiden hoitamisen kannalta.

Itsestä huolehtiminen surun ja suorituksen keskellä on erityisen tärkeää.

Jos kaikki kuolemaan liittyvät asiat ovat ennalta suunnittelematta, vainajan omainen hukkuu suruun, vainajan laskuihin ja lukemattomien kuolemaan liittyvien asioiden byrokraattisiin selvittelyprosesseihin. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää haastavasta tilanteesta huolimatta pitää huolta myös itsestään ja ottaa aikaa niille asioille, jotka tuovat mielihyvää surunkin keskellä.

Kuvat: Unsplash

2 Comments

Vastaa