Fiskarsin vanha mylly

Matkalla maalauksessa – eli vierailu Fiskarsissa

Kun tuntuu, että arjessasi olet yhtä aikaa kieputtimessa, pompottimessa ja ravistimessa pää alaspäin, kaikkea on liikaa ja haluat rauhoittaa pääsi sisällä olevan kaaoksen – suosittelen viikonloppureissua Fiskarsin ruukkikylään sesongin ulkopuolella. Itse vierailin Fiskarsissa helmikuun viimeisenä viikonloppuna koronakeväänä 2021 ja katuja sai tallailla aika yksikseen.

Filistely Fiskarsissa on itselleni tuttu kaaoksen hoitokeino jo usean vuoden ajalta. Kun ajelee pääkaupunkiseudun hurjasta humusta kohti Fiskarsia, viimeistään kylän keskustaan johtavalla kiemurtelevalla tiellä voi tuntea pään sisäisen karusellin äänien pikkuhiljaa hiljenevän. Aika pysähtyy.

Fiskarsiin saapuminen on kuin ajaisi
sisään kauniiseen maalaukseen.

Fiskarsiin saapuminen on kuin ajaisi sisään kauniiseen maalaukseen. Minne tahansa katsookin, näkymästä saisi maalattua upean taideteoksen: vanha  punatiilistä ja slagitiilistä rakennettu mylly Fiskarsinjoen varrella, ihana vehreä Inko-puisto, sorsalampi siltoineen, historiaa huokuvat vanhat rakennukset mielenkiintoisine tarinoineen.


Peltorivin päällystämätöntä hiekkatietä kävellessäni astun mielikuvissani suoraan 80-luvulle lapsuuden kesien maisemiin Lappajärvelle: tietä reunustaa sympaattisten punamullattujen talojen rivistö. Postilaatikot ovat sievässä rivissä – eikä niissä tarvita lukkoja.

Punamultatalojen rivistö Fiskarsissa.

Fiskarsin ruukissa kaikki nähtävyydet ja palvelut ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Täydellinen päätös kävelylenkille on poikkeaminen Tornikellorakennuksessa sijaitsevassa Cafe Antiquessa. Kahvila tarjoaa hyvää kahvia ja ihania leivonnaisia kauniissa ympäristössä.

Fiskars on ihana kaikkina vuodenaikoina. Tämä pittoreski ruukkikylä mielletään usein kesäkohteeksi, mutta kuten sanottu, se toimii talvella mainiosti rauhoittumiseen. Kauniina kesäpäivänä sieltä ei malttaisi lähteä pois lainkaan. Suosittelen myös poikkeamista keväisin ja syksyisin järjestettävissä Maan maut- ruokatapahtumissa. Niissä on paitsi aivan ihanan kotoisa vanhan ajan tunnelma, myös lähituottajien työn antimia myynnissä. Takuuvarma hyvän tuulen visiitti!

Fiskarsissa voi tehdä vaikka mitä, mutta tämänkertaisella käynnilläni halusin keskittyä nimenomaan tekemättä jättämiseen. Takaisin ajellessa huvipuiston äänet ovat vaimenneet ja pään sisäinen karusellikin pyöri huomattavasti verkkaisempaan tahtiin.

Kaikki kuvat kotialbumista.

Vastaa