Tukiperhetoiminta, lapset rannalla

Viikonloppu, joka voi muuttaa lapsen elämän – ja miten se muutti minun elämäni

Toimin mieheni kanssa viidettä vuotta tukiperhevanhempana kolmelle sisarukselle. Tukiperheessä käyville lapsille tukiperheviikonloput saattavat olla niin iso juttu, että ne muuttavat koko hänen elämänsä suunnan. Tukiperheviikonlopun myötä lapsi saa ympärilleen lisää turvallisia aikuisia, paljon mukavia muistoja ja tunteen siitä, että hänet nähdään ja huomioidaan. Lapsen vanhemmat saavat kaivatun ja ansaitun lepohetken.

Entä miten tukilasten kanssa vietetyt viikonloput sitten muuttavat tukiperhevanhempien, meidän tapauksessamme lapsettoman pariskunnan, elämää? Seuraavaksi kerron omasta vinkkelistäni muutamasta elämässäni tapahtuneesta muutoksesta.

Olen oppinut nauttimaan hetkestä ja olemaan läsnä

Tämä ei ole klisee, vaan lapset todella ovat positiivisella tavalla pakottaneet minut keskittymään juuri siihen hetkeen, jossa olen. Kun lapsi esimerkiksi oppii jotain uutta, vaikkapa tekemään voltin, siinä tempautuu väkisinkin mukaan lapsen iloon ja onnistumisen kokemukseen. Lapsi haluaa, että aikuinen katsoo voltin tekemisen yhä uudelleen ja uudelleen, kannustaen. Samalla ei voi, eikä edes halua, näprätä kännykkää.

Hyvin muistissa on myös eräs hetki ensimmäiseltä yhteiseltä keväältämme. Menimme ensimmäistä kertaa rivitalomme takapihalle nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä. Lapset itse asuivat vielä tuohon aikaan kerrostalossa. Yksi tukilapsistamme, silloin 4-vuotias tyttö, istahti onnellisen näköisenä aurinkotuoliin ja huokaisi: ”Nyt vain nautitaan, kun saadaan olla takapihalla”. Nykyään muistan tämän vaikuttavan lauseen joka kerta, kun itse menen takapihalle.

Keppihevoset odottelemassa lähtöä leikkikentältä

Olen saanut viikonloppuihin laadukkaampaa sisältöä

Mitä me, lapseton pariskunta, teimme viikonloppuina ennen tukilapsia? Katsoimme Netflixiä aamusta iltaan ja selasimme somea kännykällä siinä sivussa. Tukiperheviikonloppuina pääsemme nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta – ja se on ihanaa. Vietämme tukilastemme kanssa paljon aikaa meren rannalla vuoden ympäri. Lapset nauttivat rannalla kirmailusta, laivojen ja lintujen bongauksesta sekä rannalla olevista kiipeilytelineistä. Lisäksi geokätköilemme ja viihdymme puistoissa. Kesäisin ulkona saattaa hujahtaa koko viikonloppu ja sisälle tulemme vain nukkumaan.

Vietämme tukilastemme kanssa paljon aikaa meren rannalla vuoden ympäri. Lapset nauttivat rannalla kirmailusta, laivojen ja lintujen bongauksesta sekä rannalla olevista kiipeilytelineistä.

Ulkoilmaviikonlopun jälkeen tuntee olonsa paljon virkistyneemmäksi kuin jos olisi sohvaperunoinut striimaten ja somettaen koko viikonlopun. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

Nuotiomakkara ja grillatut vaahtokarkit maistuivat Nuuksiossa
Geokätköilemässä syksyisessä metsässä
Kivoin versio pizzaperjantaista oli se, kun lapset pääsivät tekemään pizzansa itse. Kuten huomaatte, lasten mielestä ananas kuuluu pizzaan 😉

Luovuuteni ja mielikuvitukseni ovat nousseet uudelle tasolle

Lasten rikas mielikuvitusmaailma. Lapsiperheiden vanhemmille se saattaa olla tuttu juttu, mutta meille lapsettomille aivan uutta. Me aikuiset olemme saaneet lukuisia kertoja hämmästyä sitä, miten lasten mielikuvitus lähtee lentoon, vaikka leikin rakennusaineina olisi vain luonnosta löytyviä keppejä ja pudonneita havunneulasia. Lasten myötä pääset astumaan mielikuvitusmaailmaan, minkä jälkeen näet aiemmin itsestään selvät asiat ihan uudella tavalla. Ja huomaat asioita, joihin et aiemmin kiinnittänyt mitään huomiota.

Luovuuttamme olemme päässeet tukiviikonloppuina leikkien lisäksi kehittämään myös keksiessään vastauksia lasten moninaisiin kysymyksiin. Välillä lapset kysyvät niin vaikeita ja viisaita, että saa oikein tosissaan hieroa aivonystyröitään.

Tukiperhetoiminta, kastelukannut
Puutarhatyöt tehty!

Kun lapset aloittivat meidän tukilapsina, heille kastelukannu ja sen toiminta oli suuri mysteeri. Mihin kastelukannua tarvitaan? Miten se vesi menee sinne kannuun? Miten se pääsee pois? Konkretisoimme vastaukset lukuisiin kastelukannuun liittyviin kysymyksiin ostamalla lapsille omat pikkukastelukannut ja jokaiselle oman kesäkukan. Lapset saivat itse istuttaa kukat ja sen jälkeen kastella ja hoivata niitä.

Olen päässyt mukaan kivoihin tapahtumiin

Ennen kuin meillä oli tukilapsia, olemme mieheni kanssa osallistuneet kahdesti lähinnä lapsille ja lapsiperheille suunnattuun tapahtumaan: Pocahontas-elokuvan ensi-iltaan ja lasten sirkukseen. Molemmissa tapahtumissa meillä oli hieman ”ketkä eivät kuulu joukkoon” -olo, koska muut osallistujat olivat noin metrin meitä lyhyempiä.

Tukiviikonloppujen myötä olemme päässeet osallistumaan lapsiperheille suunnattuihin tapahtumiin, joita emme olisi koskaan päässeet kokemaan ilman tukilapsia. Olemme olleet lapsille suunnatuissa konserteissa ja tapahtumissa, seikkailupuistoissa, Lego-messuilla, lasten festareilla. Frozen 2 -elokuvaa meidän ei enää tarvinnut mennä katsomaan kahdestaan nolostellen, vaan meillä oli esiliinoina mukana leffasta vähintään yhtä innoissaan olevat lapset.

Päiväretkellä Isossa Vasikkasaaressa, josta löytyi myös pupuja.

HALUSIMME TEHDÄ JOTAIN MERKITYKSELLISTÄ. JOTAIN, MISTÄ OLISI HYÖTYÄ. SIITÄ SYNTYI AIKOINAAN AJATUS LÄHTEÄ MUKAAN TUKIPERHETOIMINTAAN.

Olen saanut tehdä ”jotain järkevää”

”Mä haluaisin tehdä jotain järkevää”, totesimme usein mieheni kanssa toisillemme. Se tarkoitti, että halusimme tehdä jotain merkityksellistä. Jotain, mistä olisi hyötyä. Siitä syntyi aikoinaan ajatus lähteä mukaan tukiperhetoimintaan.

Näiden tukiperhevuosien aikana olemme saaneet kuulla, että lapset ovat pakanneet pikkureppunsa kotonaan jo viikkoa ennen, kun tulevat viettämään tukiviikonloppua. Ja että he ovat laskeneet ensin päiviä, sitten tunteja, yhteisen viikonloppumme alkamiseen. Minun pieni panostukseni, yksi viikonloppu, on lapsen elämässä näin tärkeä asia. Mikä voisi olla sen merkityksellisempää?

Oletko kiinnostunut ryhtymään tukiperheeksi? Tukiperheistä on valtava pula. Tukiperhevalmennuksia järjestävät ainakin seuraavat tahot:

Meren ihailuun emme kyllästy koskaan!

Kaikki kuvat kotialbumista.

LUE MYÖS

👉 Viisi vuotta tukiperhevanhempina – eli miten villikissat kesytetään

Vastaa