Geokätköilemässä lasten kanssa

Älä ole jästi, vaan aloita geokätköily

Minulta on kysytty viime aikoina useampaankin otteeseen, miten voi aloittaa geotkätköilyn, joten ajattelin kirjoittaa siitä muutaman sanan.

Monet harrastukset syövät tuhottomasti rahaa. Geokätköily on harrastuksena todella edullinen, koska kaikki tarvittavat varusteet useimmiten löytyvät jo kotoa.

Aloittaaksesi geokätköilyn tarvitset vain älypuhelimen tai gps-laitteen, kynän, hanskat ja ehkä taskulampun. Lisäksi voit joutua investoimaan muutaman kympin, jos päätät ottaa käyttöön geokätköilyn premium-sovelluksen, josta lisää myöhemmin tässä bloggauksessa.

Geokätköily lasten kanssa
Kova kisa käynnissä! Kätkö on haasteellisessa paikassa – kuka sen löytää?

Edullisuuden lisäksi geokätköilyssä on paljon muitakin hyviä puolia:

👵 sopii kaikille iästä ja toimintakyvystä riippumatta.
👨‍👩‍👧‍👧 erinomainen koko perheen yhteinen ulkoiluharrastus.
🏃‍♀️ jos lenkille lähteminen tökkii, geokätköillessä liikuntaa tulee harrastettua lähes huomaamatta.
🤩 olosi on paljon virkeämpi, jos olet geokätköillyt koko viikonlopun, sen sijaan että olisit striimannut sohvalla Netflixiä.
🌅  pääset näkemään kauniita paikkoja, joihin et välttämättä olisi muutoin päätynyt.
👟 geokätköily on erinomainen tapa harrastaa lähimatkailua.
⏳ geokätköillessä kärsivällisyys kehittyy – vaikeimmat kätköt voivat vaatia jopa usean käyntikerran, ennen kuin ne löytyvät.
🌎 geokätköily on levinnyt maailman joka kolkkaan, eli voit harrastaa sitä myös ulkomailla.

Matkalla geokätkölle - kuka ekana?
Kätkölle menossa – kuka ekana?

Mitä geötkätköily on?

Geokätköilyä harrastaessa etsitään muiden geokätköilijöiden piilottamia kätköjä koordinaattien ja vihjeiden avulla. Sanaa “koordinaatti” ei kannata pelästyä. Me olemme selvinneet tähänastisesta kätköilyurasta ilman koordinaatteja, pelkkien kätköistä annettujen vihjeiden ja hyvän vainun avulla.

Geokätköilyä voisi kutsua nykyaikaiseksi aarteenetsinnäksi. Kätköistä ei aarteita löydy, mutta tässä harrastuksessa koukuttavinta on matka eli kätkön etsiminen, ei niinkään päämäärä.

Olemme harrastaneet geökätköilyä pari vuotta tukilastemme kanssa. Jokaisen kätkön etsiminen on lasten mielestä aina yhtä jännää – vaikka he jo tietävät, että useimmiten kätkössä on lokivihko ja kynä. Siellä voi olla muutakin, mutta siitä lisää seuraavassa kappaleessa.

Mikä geokätkö on?

Usein geokätköstä löytyy tavallinen pakasterasia tai filmipurkki, joka sisältää lokivihon. Lokivihkoon merkitään päivämäärä ja oma nimimerkki merkiksi siitä, että hei, minäkin olen löytänyt tämän kätkön.

Kätkössä saattaa olla myös vaihtotavaroita tai reissaajia. Älä ota niitä, ellet ole ensin perehtynyt aiheeseen. Lue lisää geokätköjen vaihtotavaroista ja reissaajista.

Emme ole vielä laittaneet matkaan yhtäkään reissaajaa, vaikka ajatus kiehtoisi kovasti. Reissaajat kiertävät kätköstä toiseen ja parhaassa tapauksessa kätköön jättämäsi reissaaja voi päätyä muiden geokätköilijöiden matkassa vaikka maailman toiselle puolelle.

Geokätkö voi olla kooltaan mikro, pieni, keskikokoinen tai suuri. Lue lisää geokätköjen kokoluokituksesta.

Eri kätkötyypit

Ennen kuin lähdet kätköilemään, sinun on syytä selvittää itsellesi, millaisia geokätköjä on olemassa. Katso täältä kuvaukset eri kätkötyypeistä.

Jos sinulla on käytössäsi Geocaching-sovelluksen ilmaisversio, et näe sen kartalla muita kätköjä kuin peruskätköt – etkä kaikkia niitäkään. Premium-versiossa näet kaikki peruskätköt sekä lisäksi myös muut kätkötyypit.

Voit geokätköillä juuri kuten itse haluat, edistyen tai edistymättä. Meillä on Premium-tili, mutta siitä huolimatta etsimme kahden vuoden kätköilyn jälkeen edelleen vihreitä peruskätköjä, emmekä ole edenneet vaikeampiin kätkötyyppeihin.

Peruskätköjä löytyy vaikeusasteilla 1-5, jossa 1 on helpoin ja 5 vaikein. Peruskätköissäkin riittää siis haastetta pitkäksi aikaa. Kätkön vaikeusaste on kätkön piilottajan määrittelemä. Näin ollen piilottajan mielestä helppo kätkö voi olla etsijälle vaikea löytää, tai päinvastoin. Jos olemme kätköilemässä tukilasten kanssa, usein etsimme maksimissaan vaikeusaste 2:n kätköjä.

Peruskätkö, geokätköily
Peruskätköt on merkitty vihreällä ikonilla.

Kätkön vaikeusasteen lisäksi myös maaston vaikeusaste on merkitty asteikolla 1-5. Asteikko menee samoin kuin itse kätköissäkin, eli 1 helppo, 5 vaikea. Maastoluokitus kertoo, kuinka vaikeassa paikassa kätkö on.

Sekä etsittävien kätköjen että maaston, jonne kätköt on piilotettu, vaikeusastetta voit säätää sovelluksen asetuksista. Jos olet aloittelija, voit säätää kätkön vaikeuden välille 1.0-1.5 ja maaston vaikeuden 1.0 tai 1.0-1.5. Tällöin kartalla näkyvät vain em. rajoihin mahtuvat kätköt ja saat pehmeän laskun kätköilyn aloittamiseen.

Missä geokätköjä on?

Kätköjä on kaikkialla. Vain mielikuvitus on rajana geokätkön piilottamisessa. Kätkö voi löytyä kannonkolosta, liikennemerkistä, sillankaiteesta, patsaista ja muistomerkeistä, linnunpöntöksi naamioituna – ihan mistä vain.

Geokätkö vai linnunpönttö?
Hmm…. tuo ei taida sittenkään olla linnunpönttö.

Geokätköilyä varten sinun ei tarvitse todennäköisesti lähteä kovinkaan kauas, ellet niin halua. Lähin kätkö voi löytyä vaikka kotikadultasi tai jopa kotipihastasi. Todennäköisesti tulet yllättymään, miten paljon geokätköjä ihan lähiympäristössäsi on.

Geokätköjä kartalla
Geokätköjä on kaikkialla. Kuvassa Geocaching-sovelluksesta otettuja näkymiä, joissa näkyy kyseisen alueen geokätköjä. Kuvassa esimerkkeinä vasemmalla Hangon alue, keskellä Utsjoen alue ja oikealla Espoo.

Usein geokätkö sijaitsee piilottajalleen tärkeässä paikassa. Geokätköilyn myötä mekin olemme päätyneet hienoihin luontokohteisiin, joita emme olisi löytäneet ilman kätköilyä. Kannattaa myös lukea aina huolella geokätkön kuvaus, sieltä löytyy usein kätköön ja sen ympäristöön liittyvä mielenkiintoinen tarina.

Geokätköily on kansainvälinen harrastus, eli kätköjä voi löytää mistä päin maailmaa tahansa.

Geokätkö kellarissa
Geokätköt sijaitsevat joskus melkein liian jännittävissä paikoissa.

Miten löydän geokätkön?

1. Mene osoitteeseen geocaching.com ja rekisteröidy eli luo itsellesi tili. Huomioi, että nyt valitsemasi nimimerkki tulee näkymään jatkossa muillekin geokätköilyn harrastajille.
2. Geocaching-sivustolta löytyy linkit Geocaching-applikaatioon (Lataa AppStoresta / Lataa Google Playsta). Lataa sovellus puhelimeesi. Geokätköilyyn tarkoitettuja appeja on muitakin, itselläni on kokemusta vain tästä.
3. Kirjaudu applikaatioon juuri luomallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
4. Avaa alareunassa olevasta ikonirivistä kartta ja odota – lähimmät geokätköt latautuvat karttaan.

Etsi kartasta esimerkiksi itseäsi lähin oleva peruskätkö ja klikkaa ikonia. Alla esimerkkinä Seinäjoen kauniilla Törnävänsaarella sijaitsevan kätkön tiedot. Kuvakaappaus on otettu Geocaching-sovelluksesta.

Geokätkö ohjeet

Mitä tietoa Geocaching-sovellus geokätköstä tarjoaa?

  1. Geokätkön nimi. Jokaisella geokätköllä on yksilöllinen nimi.
  2. Navigoi – kun klikkaat tätä, applikaatio alkaa toimia navigaattorinasi ja opastaa sinut kyseisen kätkön luo.
  3. Loki – löysitpä sitten kätköä tai et, ilmoita se molemmissa tapauksissa klikaamalla tätä ja valitse joko “löytyi” tai “ei löytynyt”. Muista aina kirjoittaa jotain tekstikenttään ja kiittää kätköstä sen piilottajaa!
  4. Kätkön omistajan määrittelemä kätkön vaikeusaste (1-5)
  5. Kätkön omistajan määrittelemä maaston vaikeusaste (1-5)
  6. Kätkön kokoluokitus.
  7. Kätkön omistaja ja päivämäärä, jolloin kätkö on perustettu.
  8. Kätköön liittyvä vihje – tämä kannattaa katsoa, jos olet aloittelija tai kätköä ei meinaa löytyä. Kaikista kätköistä vihjettä ei ole annettu.
  9. Jos kätkö on vahingoittunut, vaatii huoltoa tai kadonnut, tästä voit lähettää kätkön omistajalle siitä viestin.
  10. Kuvaus – täältä löydät hyödyllistä tietoa kätköön liittyen, sekä parhaassa tapauksessa mielenkiintoisen tarinan.
  11. Kirjaukset – täältä löytyvät kaikki tähän kätköön liittyvät loggaukset. Niitäkin kannattaa katsella läpi aloittaessaan geokätköilyä, niin näkee, miten kätköilijät löydöstään kirjoittavat.

Ilmaisversio vai premium?

Kuten kaikessa muussakin nykyään, myös Geocaching-sovelluksessa paremmat ominaisuudet ovat tarjolla pientä maksua vastaan. Premium-sovelluksen vuosimaksu on tällä hetkellä 29,99 €, eli hyvin pieni verrattuna monen muun harrastuksen kuluihin.

Jos kuitenkin haluat ensin testata, onko geokätköily sinun lajisi, voit käyttää ilmaisversiota tai ottaa premiumista kuukausittain uusittavan tilauksen.

Me aloitimme ilmaisversiolla, mutta sen rajalliset ominaisuudet ja kätköjen vähäinen määrä alkoivat hyvin nopeasti ärsyttää ja vaihdoimme premiumiin.

Mitä teen, kun löydän geokätkön?

Geokätkö löytyi
Onnellinen kätkön löytäjä

Ellet ole geokätköilyn harrastaja, älä tee mitään. Anna kätkön olla paikoillaan.

Jos olet geokätköilyn harrastaja eli sinulla on tili Geocaching.comissa, ota kätkössä oleva – useimmiten purkki – esiin ja avaa se. Kätkössä pitäisi olla ainakin lokikirja ja parhaassa tapauksessa kynä. Etsi vihosta edellisen löytäjän loggaus ja laita sen perään omasi – eli löytöpäivä ja geokätköilyä varten luomasi nimimerkki.

Muista logata löytösi aina kätkössä olevaan lokivihkoon ja lisäksi mahdollisesti käyttämääsi sovellukseen. Tee loggaus sovellukseen myös, jos et löytänyt kätköä. Valitse silloin loki –> ei löytynyt. Voit palata myöhemmin etsimään kätköä uudelleen ja muuttaa tarvittaessa lokikirjaustasi.

Tärkeää! Kun olet kirjoittanut lokivihkoon löytämispäivämäärän ja kätköilynimimerkkisi, sulje kätköpurkki ja/tai pussi huolellisesti. Jos kätkö on edellisen kävijän jäljiltä piilotettu huolimattomasti, älä laita vahinkoa kiertämään, vaan piilota kätkö paremmin.

Voinko tehdä oman geokätkön?

Voit, mutta hanki ensin kätköilykokemusta etsimällä muiden piilottamia kätköjä. Jostain kuulin, että kannattaa etsiä ensin 100 muiden piilottamaa kätköä, ennen kuin piilottaa oman. Näin opit, mitä kätköt ovat ja millaisissa paikoissa ne ovat. Ja muista, että et voi piilottaa kätköä minne ja miten tahansa. Geokätkön piilottamiseen on olemassa tarkat säännöt, jotka voit lukea täältä.

Geokätkön julkaisemista muiden nähtäville ei myöskään voi tehdä ihan vasemmalla kädellä ja hyvä niin. Katso geokätkön julkaisemiseen liittyvä ohje.

Geokätköilijän muistilista

  • Kätkössä saattaa toisinaan olla kynä, mutta älä luota siihen. Pidä oma kynä aina mukana.
  • Muista tehdä loggaus appiin, löysitpä kätkön tai et.
  • Kannattaa varustautua aina kunnolla ja kaikenlaisiin maastoihin. Usein geokätköillessä nälkä kasvaa syödessä ja saatat kaupunkikätköjen jälkeen löytää itsesi metsiköstä etsimästä seuraavaa kätköä.
  • Muista hanskat! Lähtiessäsi geokätköilemään, et voi koskaan tietää, minne joudut kätesi tunkemaan kätköä kurotellessasi.
  • Laita lokikirja ja muut kätkössä olevat esineet aina huolellisesti takaisin paikoilleen.
Geokätkö puun kolossa
Pidä geokätköillessä hanskat mukana – et koskaan tiedä etukäteen, millaisesta paikasta joudut kätköä kurkottamaan.

Oletko jästi?

Ai niin, mikä se jästi sitten on? Sinäkin olet todennäköisesti joskus ollut jästi. Jästi tarkoittaa henkilöä, joka ei harrasta geokätköilyä, mutta palloilee ärsyttävästi juuri siinä paikassa, josta sinun pitäisi päästä etsimään geökätköä. Jästi estää tahattomasti pääsysi kätkölle.

Kätköjen etsiminen pitäisi aina pyrkiä tekemään huomaamattomasti niin, etteivät jästit kiinnostu liikaa tekemisistäsi. Et voi siis esimerkiksi mennä konttimaan puistonpenkin alle etsimään mahdollisesti penkkiin kiinnitettyä kätköä, jos pari jästiä istuskelee penkillä. Geokätköily vaatii kärsivällisyyttä, sekä huomaamattoman geokätköhetken odottelun suhteen, että joskus myös itse kätkön etsimisen suhteen.

Sitten vain kätköilemään. Etsimisen ja löytämisen iloa!

Vastaa