Syksyn lehdet

10 x Ihana Syksy

Nyt eletään syksyn ensimmäistä viikkoa. Jäätkö sinä kaipaamaan kesää? Itseäni syksyn sateinen saapuminen ahdisti joskus suuresti, mutta ei enää.

Inhoan feikkipositiivisuutta ja nykypäivän vaatimusta siitä, että asioista ei saisi olla sitä mieltä, mitä oikeasti on. Somessa liuta sääpoliiseja kiitää välittömästi paikalle, jos nuriset säästä, vaikka puolileikilläkin. “Täytyy olla iloinen kaikista vuodenajoista”. No, mutta jos en vaan ole, niin pitäisikö esittää olevani?

Syksystä olen oppinut tykkäämään ihan oikeasti. Sitten taas aika marraskuusta maaliskuuhun – siitä en tykkää. Luulen, että se inho saa jäädä elämään. En koskaan saisi itseäni suhtautumaan jatkuvassa pimeydessä vaeltamiseen, lumiröykkiöihin ja viime vuosien ultimatetalviin naminamilla ja pusipusilla. Olen kevät-kesä-syksy -ihminen, se riittäköön.

Mikä syksyssä on parasta?

Mikä syksyssä viehättää? Tässä oma TOP10-listani.

1. Syksyn värit

Ruoste ja okra sekoittuvat lehtikasoissa lämpimään punaiseen. Syksyn värit ovat kertakaikkisen upeita.

Syksyn lehdet
Syksyn värit

2. Kynttilät ja valot

Syksyn lähestyessä skannaan kotiamme lakkaamatta: minne sopisi valoketju, minne taas bohotarjotin kynttilöillä. Tätä kirjoittaessani olen juuri tänään ostanut uuden valoketjun takkaa kiertämään. Poltan yleensä kynttilöitä ympäri vuoden, mutta lämpöennätyskesänä 2021 ei tullut kyllä mieleen polttaa kynttilöitä sisällä. Nyt syksyllä sen voi taas aloittaa.

Kynttilät
Kynttilöiden luomaa tunnelmaa ei voita mikään.

3. Lupa sohvaperunoitua

Kuulun siihen sukupolveen, jota patisteltiin ulos kauniina kesäpäivänä. Tai ehkä silloin oli vain itsestäänselvää, että kesäpäivät vietettiin ulkona. Rauhoittuminen ja tekemättömyys eivät kuulu kesään, mutta syksyyn ne kuuluvat – ilman huonoa omatuntoa.

4. Talvipesän rakentaminen

Syksyn lähestyssä talvipesän rakennus alkaa väistämättä. Talven ajaksi täytyy rakentaa mahdollisimman mukava kolo, johon käpertyä, kun sade piiskaa ikkunaa ja räntää sataa viistoon. Ehkä uusi torkkupeitto sohvalle? Tai uusi tunnelmallinen pöytävalaisin? Henkinen talviuni talvipesässä voi alkaa.

5. Helpompi hengittää

Ennätyslämmin kesä oli toisaalta ihana, mutta myös tukala. Ulos astuessa hikikarpalot tunkivat iholle jokaisesta huokosesta. Kuulaana syysaamuna on kiva astua ovesta ulos ja hengittää happirikasta ilmaa. Myös hiettömiä yöunia osaa nyt arvostaa.

6. Ruukkikylien syystunnelma

No niin, sainpas ruukkikylät mukaan tähänkin postaukseen. Ruukeissa on syksylläkin ihan oma tunnelmansa. Mennyttä aikaa huokuvat rakennukset, puistotielle leijailevat lehdet ja sadonkorjuumarkkinat luovat ihanan syystunnelman.

Viime viikonloppuna kävimme perinteisesti Fiskarsin ruukin Maan maut- tapahtumassa, joka kuuluu ehdottomasti jokaiseen syksyyn. Sieltä lähti mukaan syksyn juttuja: lähituotettua hunajaa ja viinimarjamehua sekä tietysti kynttilöitä.

Oikealla Fiskarsin Vanha Mylly.
Auringonkukat ja kurpitsa

7. Kahviloissa istuSkelu

Syyskuussa monet kesäkahvilat ovat jo sulkeneet tai ainakin ovat viimeisiä päiviä auki. Sillä samalla terassilla, jolla juuri juotiin helteillä jääteetä, istutaan nyt lämmittämässä palelevia sormia lattemukilla.

Kesäkahviloiden sulkeutuminen tuntuu aina yhtä haikealta. Onneksi osa lempikahviloistani meren rannalla ovat nykyään auki talvisinkin ja terassikahveille pääsee ympäri vuoden. Lisäksi Nokkalan Majakka Espoossa aloittaa syksyisin Kello viiden teen, joka on kiva tapa piristää arki-iltaa.

Ennen koronaa kävimme joskus Tallinnassa kahvilla. Yön yli -risteilyllä, joka viipyi Tallinnan satamassa muutaman tunnin. Ehdimme hyvin käydä kahvilla, sitten takaisin laivaan ja Suomeen.

Kahvilla Tallinnassa
Kahvilla Tallinnassa

8. Syksyn teatteriohjelmisto

Edesmennyt mummoni vei meitä lapsenlapsia syksyisin teatteriin. Nyt kun vuosikymmeniä myöhemmin on ymmärtänyt niiden reissujen tarkoituksen, nolottaa, miten tuli usein kapinoitua ja kiukuteltua niitä vastaan. Onneksi reissut tekivät kuitenkin tehtävänsä ja kipinä teatterikatsomossa istumiseen syttyi,

Nykyään syksyisin on kiva selata uutta teatteriohjelmistoa ja suunnitella seuraavaa teatterireissua. Olen nähnyt Martti Suosalon Luolamiehen jo kuusi kertaa, mutta se olisi näemmä tänäkin syksynä ohjelmistossa…

9. Staycationit

Varsinkin nyt, kun ulkomaille matkustamisesta voi vain haaveilla, lähimatkailu on tullut entistä tärkeämmäksi. Päiväkeikat ovat kivoja, mutta niin myös hotellilomat. Jos vielä pystyy yhdistämään edellisessä kohdassa mainitun teatterin, hyvän illallisen ja staycationin, niin siitä syntyy täydellinen pieni irtiotto arjesta.

Staycation
Kun koko ajan on pimeää ja väsyttää, lähiloma vaikka kotikaupungissa piristää kummasti.

10. Uuden alku

Syksy on uusien alkujen aikaa. Kaikki käynnistyy lomien jälkeen, myös harrastukset.

Geokätköilyä tuli harrastettua kesälläkin, mutta se kuuluu varsinkin syksyyn. Säät ovat sopivia ja kätköt ovat vielä helposti saatavilla, eivätkä vielä lumen peitossa.

Itselleni rauhoittuminen on vaikeaa, joten pari syksyä sitten aloitin viikottaiset äänimaljarentoutushetket kansalaisopiston kurssilla. Rentoutuminen on helpompaa, kun sille on varattu aika ja paikka, toisin sanoen et voi tehdä muuta kuin mitä ohjaaja käskee. Huone on pimeä ja kännykät on vaadittu sulkemaan. Erittäin hyvä harrastus suorittajille. Suosittelen ja jatkan sitä tänä syksynä itsekin.

Äänimaljarentoutus
Äänimaljarentoutus on yksi parhaista tavoista päästä oikeasti rentoon tilaan.

Artikkelin pääkuva Shutterstockista, muut kotialbumista.


Vastaa