Post it -laput auton ratissa

Jos elämäsi on formula-ajoa, älä unohda varikkokäyntejä

“On niin kiirus, nottei kissiäkään kerkiä sanomahan ku pitkähäntääseks eläämeks”, kuuluu pohojalaanen sanonta. Kun uusin James Bond -leffa No Time to Die saapui ensi-iltaan, somessa alkoi välittömästi kiertämään sen nimestä käännetty meemi “Niin ristuksen kiirus, nottei eres kualla eheri”. Vitsiksi tarkoitettu, mutta siinä piilee totuuden siemen.

Niin, kiire. Tuo arjesta iloa ja energiaa ahmiva musta aukko, jonne aika tuntuu vain katoavan. Kalenteri pursuaa menoja, tekemistä ja velvollisuuksia aamusta iltaan.

Elämä on kuin formula-ajoa, mutta onko varikkokäyntejä tarpeeksi suhteessa suoritukseen? Vai ajammeko eteenpäin autopilotilla, emmekä ehdi pysähtyä tankkaamaan?

Lepohetket kalenteriin

Itse heräsin jälleen kerran pohtimaan levon merkitystä törmättyäni lepokalenteriin ja ihmisiin, jotka ovat hyötyneet siitä. Omasta kalenteristani ei löydy päivittäisiä lepotauoista muistuttavia merkintöjä, vielä.

Lepokalenteri tarkoittaa siis sitä, että menojen ja velvollisuuksien lisäksi kalenteriin varataan aikaa levolle ja palautumiselle. Näin kalenteri ei pääse täyttymään pelkästään energiaa syövistä asioista. Meille formulakuskeille ajatus lepokalenterista saattaa aluksi tuntua vieraalta, mutta onhan ajatuksessa vinha perä.

Kalenteri mielletään perinteisesti suorittamisen apuvälineeksi. Siitä katsotaan, mitä pitää tehdä seuraavaksi ja missä täytyy olla huomenna, paljonko tarvitaan siirtymäaikaa edellisestä palaveripaikasta seuraavaan. Mutta ettäkö siihen merkittäisiin myös ne hetket, kun täytyy ottaa iisisti?

Kun merkitset lepohetket kalenteriin ja pidät niistä kiinni, arkesi ei täyty pelkästään energiaasi vievistä asioista.

Maalaisjärjellä ajateltuna, lepotauko olisi helpompi pitää, kun se löytyisi valmiiksi kalenteriin merkittynä. Sen lisäksi tarvitaan vielä päätös, että lepohetket pysyvät niille merkityillä paikoilla, eikä niistä nipistetä aikaa muuhun.

Keinoja rauhoittumiseen ja keskittymiseen

Kuten jo tiedämme, lyhyitä lepohetkiä eli mikrotaukoja pitäisi olla pitkin päivää. Työpäivän aikana tulisi useampaan otteeseen lopettaa työnteko hetkeksi ja syvähengitellä, venytellä, heittäytyä hetkeksi sohvalle, kävellä toimiston ympäri, tuijotella ulos ikkunasta.

Mikrotaukojen lisäksi tarvitaan pidempiä palautumishetkiä. Tapoja palautua on monia: silkka sohvaperunointi, lukeminen, päiväunet, neulominen, äänikirjat, elokuvat, liikunta, luonnossa oleilu, jooga- ja rentoutustunnit…

Listaan muutamia itselleni toimivimpia rentoutumisen ja palautumisen keinoja.

🎵 Binaural Beats – nerokas keksintö, jota käytän päivittäin. Binaural Beatsit on eri tarpeisiin ja tarkoituksiin – esimerkiksi keskittyminen, rentoutuminen, uni – luotuja äänimaailmoja, jotka todella toimivat. Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Ylen artikkelista.

😌 Äänimaljarentoutus – kokonaisvaltainen syvärentoutusmenetelmä, jonka vaikutus perustuu ääniaaltoihin ja resonanssiin. Suosittelen lämpimästi kaikille, joiden on vaikea rentoutua ja/tai saada unta.

Äänimaljarentoutus
Äänimaljarentoutus auttaa rentoutumaan ja parantaa unta.

👐 Moderni vyöhyketerapia – olen käynyt modernissa vyöhyketerapiassa Aila Sistosella kuuden vuoden ajan. Modernissa vyöhyketerapiassa hoidetaan koko kehoa ja hoito on todella rentouttava. Aila tekee hoitoja suurella sydämellä ja aidosti miettii, miten asiakasta voisi parhaiten auttaa. Lämmin suositus!

Sykemittarini on palautumisen osalta usein punaisella, mutta Ailan hoidon jälkeen nukutuista yöunista olen saanut sykemittarilta joka kerta vihreän merkinnän.

🌊 Meren tuijottelu (tarpeeksi kauan) – aaltojen tuijottamisessa ja kuuntelemisessa on jotain todella terapeuttista. Vaikka olen alun perin sisämaan kasvatti, nykyään meren äärelle on pakko päästä viikottain, joskus jopa päivittäin.

Ulkomaan reissuilta olen nauhoittanut öistä merenkäyntiä. Kotimaassa harrastan aaltojen tuijottelua esimerkiksi lempikahvilat-artikkelissa mainitsemissani rantapaikoissa. Myös Hanko käy tähän tarkoitukseen erinomaisesti, puhumattakaan Turun saariston kohteista.

Rantatuolit Lauttasaaren uimarannalla
Muutaman tunnin istuskelu tässä alentaa takuuvarmasti kierroksia.

🧘🏻‍♀️ Palauttavat ja rentouttavat liikeharjoituksetAvartamon Marjaliisa ohjaa harjoituksen, johon meillä jokaisella on aikaa. Harjoitus kestää 15 minuuttia.

Marjaliisa toimi vuosia sitten pelastusrenkaana yhdessä elämäni suurimmista kriiseistä, joten voin lämpimästi suositella hänen mentorointi- ja ohjaustaitojaan. Esimerkiksi Marjaliisan ohjaama kehomeditaatio ja asahi ovat todella toimivia palautumiseen. Tämä ei ole maksettu mainos vaan vilpitön suositus.

Hidasta hyrräsi – palauttava ja rentouttava harjoitus

Mikrotauosta megatauoksi

Olen luonteeltani suorittaja ja perfektionisti. Se ei ole lainkaan helppo yhdistelmä palautumisen opettelun kannalta. Jos olen tekemättä mitään, ToDo-lista alkaa välittömästi rullata päässäni. On vaikea suoda itselleen lepoa.

Kuluvana syksynä pitkän työrupeaman jälkeen vietin arkivapaata. Sinä maanantaipäivänä onnistuin kyllä tekemään mikrotauoista megatauon.

Pääsin todistamaan useaa koiranulkoilutuskeikkaa, kurkiauran syysmuuttoa, auringonlaskua ja yösumun laskeutumista pellolle.

Olin merkinnyt kalenteriini isoin kirjaimin ja punaisella VAPAA. Istuin koko aurinkoisen syyspäivän ja -illan parvekkeella ja tuijotin avautuvaa maisemaa. Pääsin todistamaan useampaa koiranulkoilutuskeikkaa, kurkiauran syysmuuttoa, auringonlaskua ja lopulta yösumun laskeutumista pellolle. Olin aika tyytyväinen siihen saldoon!

Tällainen leposuoritus ei olisi minulta aiemmin onnistunut. Nyt merkitsin päivän etukäteen kalenteriin, tein päätöksen olla tekemättä mitään ja pidin siitä kiinni, vaikka sisäinen ääneni yritti muuta kuiskia.

Harjoittelu jatkuu…

Kurkiaura syksyllä

Artikkelin pääkuva Shutterstockista, muut kuvat kotialbumista.

Vastaa