Maapallo maski naamalla

Matkustan ympäri maailmaa – ja niin tekevät viruksetkin

Korona on muiden aiheuttamiensa tuhojen lisäksi torpedoinut maiden rajat ylittävän matkailun tehokkaammin kuin mikään muu virus hetkeen, tai ehkä koskaan. Luonto kiittää, mutta kyllä nämä rajoitukset välillä silti tuppaavat matkailijaa harmittamaan.

Kotimaan matkailun uusi nousu

Onni onnettomuudessa, että kotimaan matkailu on pandemian myötä saanut aina välillä, rajoitusten salliessa, uutta tuulta purjeisiin. Todennäköisesti monet, allekirjoittanut mukaan lukien, ovat heränneet huomaamaan, että Kanarian vaihtuminen Koliin tai Firenzen Fiskarsiin kirpaisee, mutta loma on silti loma ja Suomesta löytyy lukemattomia vierailun arvoisia lomakohteita, esimerkiksi juuri Fiskars, Punkaharju tai Koli.

Matkustaminen Suomen rajojen ulkopuolelle on ihanaa, mutta myös rasittavaa. Kaukolennoilla menomatkasta toipuminen syö kohdemaassa yleensä ainakin yhden lomapäivän. Kotimaassa matkustaessa tätä ongelmaa ei ole.

Lisäksi, koronapandemian myötä monet haluavat varmasti vältellä vastaisuudessakin suuria ihmisjoukkoja. Monessa muussa maassa se on vaikeaa tai mahdotonta, Suomessa se onnistuu helposti.

Irtiottoja staycationeilla

Kun olemme koronan takia kotiin suljettuina nyt jo toista vuotta, pienikin irtiotto tuntuu juhlalta. Olemme mieheni kanssa harrastaneet staycationeja jo vuosia, mutta koronan myötä lähilomailu on varmasti tullut yleisemminkin jäädäkseen.

Viimeisimmän yhden yön staycationin kuitenkin peruin, koska etukäteen varaamani hotelliaamiainen ja illallinen olisi pitänyt syödä hotellihuoneessa. Ymmärrettävää, mutta en kuitenkaan halunnut sitä itse testata. Hotelliruokailujen tunnelmaan kuuluvat buffetjonot, lautasten ja aterimien kilinä ja rento loungemusiikki, ei hotellihuoneen hiljaisuus.

Virukset maailmalla

Pandemioita on ollut aiemminkin, mutta ne eivät ole kuitenkaan täysin estäneet matkustamista. Omaankin reissuhistoriaani mahtuu viruspelon varjostamia matkoja jo ennen koronaa.

Omaan reissuhistoriaani mahtuu viruspelon varjostamia matkoja jo ennen koronaa.

Snapsi päivässä pitää noron loitolla

Vuonna 2006 olimme lähdössä lomalle Dominikaaniseen tasavaltaan, Puerto Platassa sijaitsevaan hotelliin. Matka oli varattu vuotta aiemmin. Lähtöpäivän lähestyessä eri puolilta maailmaa alkoi kantautua huhuja erittäin ärhäkästä noroviruksen GII-4-variantista. Virus aiheutti nopeasti maailmanlaajuisen pandemian.

Olin tiiviisti yhteydessä matkatoimistoon ja heidän mukaansa matka ei peruuntuisi, vaan reissuun voisi lähteä epidemiasta huolimatta.

Ensimmäiseksi aamulla tulisi kulauttaa snapsi vahvaa alkoholia.

Lentomatkalla saimme jo antiikin roomalaisten hyödyntämän vinkin, että virusta vastaan voi yrittää taistella huolehtimalla elimistönsä sisäisestä desinfioinnista. Tämä tarkoitti siis sitä, että ensimmäiseksi aamulla tulisi kulauttaa snapsi, joka desinfioisi nielun ja vatsan ja pitäisi viruksen loitolla. Pahaksi onneksi alkoholi auttaa tässä tarkoituksessa vain, jos se on tarpeeksi vahvaa.

Tämä ei ollut lainkaan hyvä uutinen allekirjoittaneelle, jonka alkoholin juominen koostuu kuukausittaisesta viinilasillisesta. Vahvemmat alkoholit eivät maistu laisinkaan.

Perille hotelliin ja huoneeseemme päästyämme huomiomme kiinnittyi seinälle näkyvästi kiinnitettyyn minibaariin, jossa oli vain vahvoja alkoholeja. En tiedä, kuuluivatko viinahanat hotellihuoneiden vakiovarustukseen vai oliko ne tuotu huoneisiin viruksen karkoitustarkoituksessa, mutta teimme työtä käskettyä ja aloitimme jokaisen loma-aamumme hanojen antimilla.

Snapsilla aloitetut aamut olivat kamalia.

Huoneestamme löytyi neljä pullollista apuja norovirustaistoon.

Snapsilla aloitetut aamut olivat kamalia. Normaalisti lomalla aamujen kohokohta on hyvä hotelliaamiainen. Nyt siltä ilolta vei terän tieto siitä, että ennen jokaista aamupalaa täytyi kulauttaa kurkustaan alas tiukkaa viinaa. Kulautusta ei helpottanut edes se, että tarjolla oli neljää eri vaihtoehtoa: rommi, vodka, brandy ja gini. Pullot täytettiin hotellin toimesta joka toinen päivä.

Norovirus jylläsi hotellissa ja hotellisängyt olivat monessa huoneessa muuttuneet sairasvuoteiksi. Tippatelineitä näkyi käytävillä.

Meitä norovirus ei onnistunut lomamatkan aikana kaatamaan. Liekö aamuryypyllä ollut osuutta asiaan? Kun paluupäivä koitti, koneemme pyörät olivat tuskin koskettaneet kotimaan kamaraa, kun saimme uutisen, että Puerto Platan hotellimme on suljettu hallitsemattoman norovirusepidemian vuoksi.


Sikainfluenssa sulkee Meksikon portit

Kesäkuussa 2009 olimme lähdössä häämatkalle Karibian risteilylle. Tästä matkasta olen kertonut myös aiemmassa bloggauksessani.

Aluksemme oli Suomessa valmistettu M/S Enchantment of the Seas. Risteilymme lähti Floridan Fort Lauderdalesta Key Westiin, sieltä Meksikon Cozumeliin, Belizeen ja takaisin Fort Laurderdaleen. Jokaisessa kohteessa oli tarkoitus viipyä päivän verran, sitten laiva jatkaisi kohti seuraavaa kohdetta.

Enchantment of the Seas saapui kohdesatamaan

Häämatkamme kanssa samanaikaisesti käynnistyi hurja sikainfluenssapandemia, jonka alkujuuret olivat nimenomaan Meksikossa. Tieto pandemiasta aiheutti tietysti ylimääräisiä jännityksiä myös risteilyn aikana. Levitessään 2000 matkustajaa ja 800 miehistön jäsentä kuljettavassa risteilyaluksessa sikainfluenssavirus voisi aiheuttaa tuhoa.

Sinä aamuna, kun meidän piti nousta maihin Cozumelissa, olimme muiden matkustajien tavoin pakkautuneet laivan uloskäynnin eteen odottamaan ovien aukeamista. Minuutit kuluivat, mutta ovet eivät auenneet.

Lopulta meille ilmoitettiin, että Cozumelin viranomaiset ovat kieltäneet meiltä maihinnousun sikavirusinfluenssatilanteen takia. Joutuisimme Cozumeliin tutustumisen sijaan viettämään päivän laivassa.

Once in a lifetime -kokemukseksi tarkoitettu häämatka sai pienen särön. Tämä toki kuuluu sarjaan First World Problems, mutta ei voi kieltää, etteikö silloin olisi harmittanut.

Joko sinä tiedät, mihin kotimaan tai ulkomaan kohteeseen suuntaat, jos ja kun koronatilanne sen sallii?

Maapallokuva: Pikist, muut kuvat kotialbumista.

4 Comments

    1. Jonna

      Hei Satu! Olet onnekas siinä mielessä, ettei korona ole laittanut sinua muuttamaan matkustustottumuksia. Lapin hulluus onkin vielä itsellä kunnolla kokematta, ehkäpä nyt koronan myötä tulee sekin testattua.

Vastaa