Ruukin kehräämö, Mathildedal

Suomen parhaat kesäkohteet – mitä tehdä kesällä Suomessa?

Ideoita Suomi-lomalle

Kesälomat ovat ovella ja onnekkaimmilla jo menossakin. Mihin kohteisiin Suomen suvessa voisi suunnata? Kokosin tälle sivulle muutaman vaikka ohikulkumatkalla poikettavaksi sopivan paikan, joita ei kannata ohittaa.

Nämä paikat on itse testattu ja hyviksi havaittu. Lista täydentyy sitä mukaa, kun uusia suomalaisia matkailun helmiä löytyy.

Suurin osa on valittu kohteeksi ensisijaisesti rauhallisuuden ja kauniiden maisemien perusteella, mutta joukkoon mahtuu muutama usein ylikansoitettu kohdekin. Myös veden läheisyys ja tuulahdus menneestä ovat itselleni tärkeitä, joten listalla on paljon juuri nämä kriteerit täyttäviä kohteita.

Alla olevassa listassa mainittujen kohteiden tarkemman sijainnin näet tästä kartasta.

Olen lisännyt kartalle muutaman kesäkohteen, jonka tarkan sijainnin näet klikkaamalla kohteen karttaikonia.

1. Mathildedalin ruukkikylä, Salo

Mitä täältä ei löydy, sitä ei tarvita. Vuonna 1852 perustetun Mathildedalin ruukin tunnelmakin jo itsessään riittäisi, mutta sen lisäksi täältä löytyy monipuolisesti aktiviteetteja, ravintoloita ja ihania puoteja. Ruukissa toimivat suklaakahvila- ja puoti, kahvipaahtimo, olutpanimo, kehräämö ja kyläleipuri, joten jokaiselle löytynee jotakin.

Kantapään kautta oppineena vinkkaan, että kannattaa varata Mathildedalista myös majoitus. Tunnelmaan päästyään siitä ei haluaisi luopua, ja päiväretki tänne jää masentavan lyhyeksi.

2. Tammisaari

Merellisessä Tammisaaressa kannattaa käyttää aikaa kävelykierrokselle niin rannalla kuin vanhassa kaupungissakin. Vanha kaupunki on ihana tuulahdus menneestä: hiekkateiden varsia rivittävät puutalot, jotka ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta.

Käsityöläishistoriasta kertovat katujen nimet, mm. Hatuntekijänkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu. Kadut nimineen ovat säilyneet sellaisinaan 1500-luvulta saakka, joten katujen nimissä mainitun taitajan palveluja on oikeastikin tarjottu juuri kyseisellä kadulla.

Tammisaaren kierros on hyvä lopettaa merinäkymin varustetulle ravintola Albatrosin terassille, josta saa aina hyvää ruokaa.

Stallörinpuiston uimaranta Tammisaaressa.

3. Hanko

Jos haluat kesäpäivääsi rennon rantaloman tuntua ja hyvää fiilistä, suuntaa Hankoon. Hanko sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä edellä mainitusta Tammisaaresta, joten nämä molemmat ihanuudet kannattaa ottaa ohjelmaan. Kuten Tammisaaressakin, myös Hangossa päädyt usein veden äärelle, kuljitpa mihin suuntaan tahansa.

Suomen eteläisin kaupunki tarjoaa kaikkea: rantapäivän eteläeurooppalaiseen tyyliin, ihania pitsihuviloita, rantakahviloita ja -ravintoloita, kauniita maisemia. Piknikin harrastajille löytyy myös hyvin tilaa, Hangossa rantaviivaa nimittäin riittää 130 kilometrin verran! Reippailemaan pääsee esimerkiksi Kasinonrannan vierestä lähtevää polkua pitkin.

Pukukoppi Bellevuen uimarannalla Hangossa

4. Neljän tuulen tupa, hanko

Rantakallioilla sijaitsevassa Neljän tuulen tuvassa kannattaa käydä jo pelkästään ympäröivien maisemien takia. Neljän tuulen tupaa isännöi vuosina 1927–1933 itse marsalkka Mannerheim, joka tunnettiin hyvän ruuan ystävänä.

¨Neljän tuulen tupa, Hanko

5. Mustion linna

Mustion Linna sijaitsee Mustion kylän vieressä Länsi-Uudellamaalla. Mustion Linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista. Sen historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Linnan rakennutti vuosina 1783–1792 Magnus Linder II. Linna on ollut yli 200 vuotta Linderin suvun omistuksessa, lukuun ottamatta yhtä 45 vuoden pituista jaksoa.

Mustion linna on täydellinen kohde kauneuden ystäville. Linnan ympäristö on maalauksellisen kaunis. Englantilaistyyppisen suuren puiston tunnelma on rauhoittava. Linnan alueella on myös majoitusmahdollisuuksia, ravintola ja kesäteatteri.

Mustion linnan huvimaja

6. Törnävänsaari, Seinäjoki

Entisen kotikaupunkini Seinäjoen vanhin asuinalue on Törnävä. Siellä sijaitsee myös Törnävän kartano luonnonkauniine ympäristöineen. Alueella on 1600–1800 -lukujen rakennuksia ja museo.

Kauneimmat näkymät löytyvät täälläkin veden ääreltä, Törnävän läpi virtaavan Seinäjoen varrelta.

Törnävänsaari, Seinäjoki

7. Sorsapuisto, Tampere

Yli neljän hehtaarin kokoisessa Sorsapuistossa riittää lääniä kaikille. Puisto soveltuu erinomaisesti piknikille. Keväästä syksyyn puistossa kävijöitä ihastuttavat kesälinnut.

Aktiivisimpienkaan ei tarvitse olla toimettomina. Sorsapuistosta löytyy nimittäin myös lasten leikkipaikkoja, petankkikenttä, peliareena ja kuntoilupaikka.

Sorsapuisto, Tampere

8. Nokkalan Majakan kattoterassi, Espoo

Nokkalan Majakan kattoterassi on salaisuus, jota en mielelläni paljastaisi siitä vielä tietämättömille. Uhkana nimittäin on, että kilpailemassa paikasta auringossa on yhä vain lisää ihmisiä. Aurinkoisina päivinä Nokkalan Majakan kattoterassilta on lähes mahdotonta saada pöytää, emmekä mekään ole siinä onnistuneet vielä tänä kesänä kertaakaan.

No, joka tapauksessa, tässä tämä suositus nyt kuitenkin on. Nokkalan Majakan kattoterassi merinäkymien äärellä ja sieltä saa hyvää ruokaa. Kannattaa poiketa.

Nokkalan Majakan kattoterassilla

9. Pentalan saari, Espoo

Pentalan saari Espoon Suvisaaristossa on erinomainen kesäpäivän retkikohde. Saareen matkataan joko omalla veneellä tai Espoon saaristoveneellä. Pentalaan pääsee Saaristomuseo Pentalan reitin ja Kivenlahden saaristoreitin reittiveneillä. Katso saaristoveneiden aikataulut.

Pentalan saaresta löytyy kaunista luontoa ja luontopolku sekä museoalue. Me kävimme täällä piknikillä, katsomassa lampaita ja kiertämässä luontopolun.

Pentalan saaressa lapset pääsivät hoivaamaan lampaita

10. Ruustinna, Saarijärvi

Ruustinna, vuonna 1900 valmistunut vanha pappila, on suojeltu kulttuurihistoriallinen kohde. Saarijärven rannalla sijaitseva Ruustinna on hyvä kesälounaspaikka, etenkin jos onnistut saamaan pöydän kauniista puutarhasta.

Ruustinnan puutarhassa kelpaa lounastaa

11. Jokiranta, Turku

Jos olet joskus kävellyt Aurajoen rannoilla ja viettänyt kesäpäivää jokilaivan kannella, tiedät, miksi tämä suositus on tässä. Ellet ole, niin kannattaa korjata asia mahdollisimman pian. Turku on muutoinkin aivan mahtava kesäkaupunki.

Jokillaivat reunustavat Aurajokea.

12. Porvoon Vanhakaupunki

Monet tässä listassa olevista paikoista ovat parhaimmillaan kesällä, mutta Porvoon tunnelmallinen vanhakaupunki toimii fiiliksen nostattajana ympäri vuoden.

Itse olen todennut kesaikaan parhaaksi fiilistelyreitiksi sellaisen, että aloitan kierroksen Näsin kartanon tienoilta jokivartta pitkin. Kuvaan ensin vastarannalla olevat makasiinit. Jatkan pitkin Porvoonjoen vartta kohti Porvoon Vanhan Jäätelötehtaan kioskia. SItä ei kuulu ohittaa, vaan ehdottomasti pitää pysähtyä jäätelölle. Sitten Vanhan sillan yli ja fiilistely Jokikatua pitkin läpi vanhankaupungin.

Kun Jokikadun päättyessä suuntaa kohti rantaa, sieltä löytyy Porvoon Paahtimo Bar & Café, jossa myös kuuluu ehdottomasti poiketa.

Älä kulje onnesi ohi Porvoossa – pysähdy jäätelölle.

13. Haltialan kotieläintila, Helsinki

Haltialan kotieläintilalla pääset maaseutumaisemiin Helsingissä. Alueelle on vapaa pääsy. Tilalla on kotieläimiä, jotka ovat kesäisin ulkona. Tukilapsemme tykkäsivät eniten poniratsastuksesta. Tilalta löytyy myös ravintola.

Haltialan kotieläintilalla yksi katseenvangitsijoista oli lehmä.

14. Iso Vasikkasaari, Espoo

Iso Vasikkasaari sijaitsee Espoossa Matinkylän edustalla ja tarjoaa monenmoista tekemistä. Saarella on uimaranta, kesäravintola, nurmikkoalueita piknik-päivän viettoon, urheilukenttä, luontopolkuja ja näköalatorni.

Isoon Vasikkasaareen liikennöi m/s Wellamo ja kyytiin pääsee Suomenojalta, Haukilahdesta ja Nokkalasta. Katso saaristoveneiden aikataulut.

Iso-Vasikkasaaressa retkellä
Isosta Vasikkasaaresta löytyi pupuja.

15. Seurasaari, Helsinki

Seurasaari sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Tämä suosittu ulkoilualue kuuluu niihin kohteisiin, jotka toimivat vuoden ympäri. Seurasaareen pääsee mantereelta kävelysiltaa pitkin. Seurasaaren ympäri kiertävä reitti on noin kolmen kilometrin pituinen. Saarelta löytyy ulkomuseo, kesäravintola, uimaranta, piknikpaikkoja.

Seurasaaren ulkomuseon rakennukset on tuotu eri maakunnista.

16. Kopparnäs-Störsvik

Kopparnäs-Störsvik on yli 700 hehtaarin kokoinen merenranta-alue Inkoon ja Siuntion rajalla. Siellä riittää samoiltavaa useammaksikin kerraksi. Kannattaa käydä katsastamassa Störsvikin alueella oleva luontopolku, joka johtaa Ålandsbergetin kallioille. Siellä kelpaa ihailla merelle avautuvaa näköalaa.

Yllä olevassa Google-kartassa tämä kohde löytyy nimellä Kolaholmen 100, Siuntio, joka on parkkipaikan osoite. Ålandsbergetille johtava luontopolku lähtee tämän pysäköintialueen välittömästä läheisyydestä. Jatkamalla Ålandsbergetiltä luontopolkua eteenpäin, päädyt Sandvikenin uimarannalle. Alueella on paljon potentiaalisia vierailukohteita, joista pääset parhaiten selville katsomalla Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen karttaa.

Ålandsbergetin huipulta on hieno näköala merelle

17. Naantali

Naantali on eittämättä yksi Suomen parhaista kesäkaupungeista. Jos käyt Naantalissa vain pikaisesti, kulje ainakin Mannerheiminkatu ja Nunnakatu.

Mannerheiminkatu on vanhankaupungin pääkatu ja Nunnakadun varrella taas sijaitsevat parhaat ravintolat ja parhaalla paikalla.

Naantali herää eloon kesällä, mutta olen testannut paikan myös viettämällä siellä viikon joulukuussa ja pidin siitä silloinkin. Sitä suorastaan hätkähtää, jos törmää joulukuussa Naantalin kaduilla toiseen ihmiseen, sillä kaupunki on melkoisen autio.

Näkymä Naantalin vierasvenesatamasta kirkolle.

18. Fagervikin ruukki, Inkoo

Ruukkikyliin ei kyllästy koskaan! Fagervikin ruukkikylä Inkoossa ei ole niin usein esillä kuin esimerkiksi Fiskarsin ruukki, joten siksi ajattelin nostaa Fagervikin listalle.

Fagervikin luonnonkaunis ruukkialue on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Alueella on kävelyreitti, jonka varrelta löytyy infotauluja.

Alueella sijaitsee kartano, kirkko, pajoja ja punamullattuja mökkejä. Ruukin kirkossa ovat Suomen vanhimmat soittokuntoiset urut. Fagervikin kartanoa ympäröi ranskalainen puutarha, jossa kuulemma myös ruukinkummitus Sininen Lady asustaa.

Vanhassa tinaamossa toimii nykyään museo ja kahvila.

19. Kupittaan liikennepuisto, Turku

Lasten liikennekaupunki Turussa on suosittu, eikä syyttä. Täällä pääsee ajamaan polkuautolla ja testaamaan samalla liikennesääntöjen osaamista. Liikennekaupungissa on myös oikeat liikennevalot ja poliisi, joka seuraa ettei kukaan ajele päin punaisia.

Jos jono polkuautoille on pitkä, alueelta löytyy myös paljon muuta puuhaa lapsille: pomppulinna, kiipeilytelineitä, suihkusieni, liukumäkiä jne.

Polkuautoilla Kupittaan liikennepuistossa.

Muita käymisen arvoisia kesäkohteita, joista olen jo aiemmin kirjoittanut:

SeuraAVANA toiveLISTALLAni OVAT AINAKIN:

  • Bengtskärin majakka
  • Saariston rengastie
  • Utö
  • Koli – käyty heinäkuussa 2021, lue bloggaus Kolin reissusta
  • Bromarvin kylä
  • Vanha Rauma
  • Kallankarit
  • Joku muu, mikä? Ehdota oma suosikkikohteesi sivun lopussa löytyvän kommenttiboksin kautta.

Kaikki kuvat omasta kotialbumista.

Vastaa